Egyedi bútor

Bernát Viktor

Tegyük tisztába az egyedi konyhabútor fogalmát!

Egyedi konyhabútorról több esetben is beszélhetünk. Az egyik megoldás, ha egy neves gyártó méretezett elemeit egyedileg állítja össze egy kereskedő vagy egy tervező. Tagadhatatlan, hogy egyedi, de egy adott modellből összeállított szekrénysor lesz a végeredmény. Nyilván így is ki lehet számolni a helyigényt, de nagy valószínűséggel a sor befejezésére egy helyszínen vágott pilaszter csíkra lesz szükség.

Ha teljesen egyedi konyhabútorra van szükségünk, akkor csakis egy erre szakosodott asztalosipari manúfaktúra tudja kivitelezni. Egy teljesen egyedi konyhabútor lépéseit szeretném felvázolni, illetve tudatni leendő ügyfeleimmel milyen kihívás is ez valójában. Ezáltal, hogy teljesen egyedi, minden konyhabútor egy projekt. A tervezéstől, a pontos helyszíni szerelésig.

HELYSZÍNI FELMÉRÉS

Fontosnak tartom, hogy a ház építése közben már gondoljunk a konyhabútor terveire! Ha megterveztetjük úgy konyhánkat, hogy még adott a lehetőség a víz, illetve villany kiállások pontos helyét megválasztanunk, akkor az elképzeléseinknek megfelelő konyhát tudunk kivitelezni. Ám ha már adottak a villany, illetve víz kiállások akkor sajnos már ezekhez a kiállásokhoz kell igazodnia a tervnek. Így megeshet, hogy nem álmaink konyháját tudjuk megterveztetni!

ANYAGOK KIVÁLASZTÁSA A BEMUTATÓTEREMBEN!

Pontos helyszíni felmérés után elengedhetetlen a személyes találkozó, a bútor részleteinek leszögezése érdekében. Egy egyedi bútor árajánlat készítése múlik az anyaghasználaton, a vasalatokon illetve a hozzátartozó munkaidőn is. Bemutatótermemben lehetősége nyílik minden ügyfelemnek megtekinteni, megtapintani az összes anyagot, amiből dolgozunk és persze megtekinthető bemutató konyhabútorunk is.

GYÁRTÁS

A BV konyhák telephelyén önálló gépparkjával, a tervek alapján pontosan le tudjuk gyártani a konyhabútort. Önálló bútorlapszabászat, élzárás és famegmunkálás. A gyártás lépésről lépésre be van osztva, ami a gyártás előkészítő felelős munkája. Folyamatosan felváltva figyeljük a tervet és a gyártást. Az utolsó műhelyi fázisban csomagoljuk a bútorokat elemenkét, hogy az esetleges sérüléseket elkerüljük.

HELYSZÍNI SZERELÉS

A helyszíni szerelés sokszor a lelke a konyhának. Különböző fal egyenlőtlenségekkel, vízszint problémákkal kell megküzdenünk. Itt szoktak azok a problémák ütközni, mikor egy lakberendező nem figyel a részletekre. Főbb problémák egyike, a mennyezetig érő bútornál tapasztalható. Rendszeresen jelentkezik az a probléma, mikor egy bútor beleér a mennyezeti lámpában, vagy az álmenyezetbe. Másik, a lábazati probléma. A mosogatógép ajtaja nem tud lenyílni, ha túlzottan alacsony lábazattal lett legyártva a konyhabútor. Egyszerűen belebukik... Rengeteg ilyen tervezési hibára figyeltem fel a hosszú évek során, amit lakberendezők hagytak maguk után. Na de már lehet, hogy túlzottan el is kanyarodtam a szereléstől. Úgy szoktam fogalmazni ügyfeleimnek, nem csak egy egyszerű bútort vesznek, hanem szolgáltatást is. A szereléshez úgy kell felkészülnünk, mint egy kőműves brigádnak ez építkezéshez. Irdatlan sok kéziszerszám, ragasztók, ékek, sziloplaszt stb.